Beregening & bemesting

Beregening en bemesting

Beregenen is bij sportvelden een beheersmaatregel die vooral nut heeft om het herstel van de grasmat te bevorderen. Na het doorzaaien is het van belang dat het jonge gras kan doorgroeien, uitstoelen en een zode kan vormen. In droge periodes is extra verzorging met beregening noodzakelijk. Als de grasmat is hersteld, dan is de volgende fase het stimuleren van de wortelproductie. Een sterk wortelstelsel is vergelijkbaar met staal in betonnen constructies. De wortels vormen een wapening van de toplaag. Wortelproductie wordt gestimuleerd door de plant naar water en voedingsstoffen te laten zoeken.

 

BEMESTING

Bemesting zorgt voor aanvulling van meststoffen in de bodem. Het herstel van de graszode in het voorjaar wordt het sterkst gestimuleerd door bemesting. Een bemestingsschema is een handvat gedurende het groeiseizoen. De weersomstandigheden hebben grote invloed op de werkzaamheid van bemesting. Onze adviseur kan u van alles vertellen hierover.

De belangrijkste mineralen op een rij:

Stikstof
Stikstof stimuleert bladgroei en de hoeveel hiervan in blad heeft grote invloed op de snelheid van het herstelproces.

Fosfaat
Fosfaat speelt een belangrijke rol in de stofwisseling binnen de plant en zorgt voor groei van de wortels.

Kalium
Kalium zorgt voor transport en plantregulatie. Het verhoogt de weerstand van de plant zodat deze beter bestand is tegen de weersinvloeden.

HSM geeft advies over de invulling van een beregenings- en of bemestingsplan.